Kotitalousvähennys uudistuu vuoden 2020 alusta alkaen!

Suomi sai uuden hallituksen ja sen myötä uuden hallitusohjelman. Yksi ohjelman puhutuimmista uudistuksista oli muutos kotitalousvähennykseen, josta on vuosien varrella tullut suomalaisten suosima tapa hankkia kotipalveluita edullisesti. Muutos tuli voimaan  vuoden alusta eli 1.1.2020, joten ne eivät vaikuta verotukseen vuonna 2019.

Kotitalousvähennyksellä on ollut vuosittain yli 400 000 käyttäjää. Asiakkaistamme kotitalousvähennystä voivat hyödyntää kotisiivouksen ja kotihoidon asiakkaat, ja muutoksista huolimatta vähennys tulee edelleen olemaan hyvä etu, jonka avulla omasta arjesta saa sujuvampaa ja mukavampaa.

Viime vuosina kotitalousvähennykseksi on vakiintunut vuosittaisen 100 euron omavastuun jälkeen puolet eli 50 % laskutuksen hinnasta enintään 2400 euroon asti, kun uudeksi vähennysprosentiksi tuli 40 % ja enimmäismääräksi 2250 euroa, joten veronpalautuksia ei ole luvassa aivan yhtä paljon kuin ennen. Onneksi vähennyksestä tulee jatkossakin olemaan kuitenkin reilusti apua.

Kotihoidon asiakkaat voivat hyödyntää kotitalousvähennystä palvelujen maksamiseen silloin, kun he tilaavat palvelun yksityisesti ja maksavat sen omalla kustannuksellaan. Myös oman puolisonsa, vanhempansa tai isovanhempansa kotihoitoa kustantava voi tehdä kotitalousvähennyksen omassa verotuksessaan. Kotitalousvähennyksen saa tehdä silloinkin, kun kunnallisen kotihoidon tai kunnalta palvelusetelin saanut asiakas tilaa omalla kustannuksellaan lisää kotihoidon palveluita yksityisesti. Kotihoidon asiakkailla on erilaisia toiveita ja tarpeita. Jollakin käymme päivittäin useampaan otteeseen ja toisella kerran viikossa, juuri siten kuin asiakkaamme haluaa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi muutosten jälkeen vähentää vuodessa 4500 euroa 11 750 euron laskutuksella. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat saada yhteensä 4 500 euron vähennykset. Jos veroja on vain toisella, vähennys voidaan tehdä sen veroista, jolla niitä on.

Esimerkkejä kotitalousvähennyksen muutoksesta 2020 (Veronmaksajain Keskusliitto)

-Vuonna 2020 maksimivähennyksen eli 2 250 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) – 100) = 2 250 euroa].

-Vuonna 2019 Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen sait, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus oli yhteensä 5 000 euroa [(5 000 x 50 %) – 100) = 2 400 euroa].

-omavastuu 100 euroa